top of page

Noutăți

Recomandare de carte la Gamma

“Traumă și memorie” - Ghid practic pentru înțelegerea și vindecarea amintirilor traumatice - Autor Peter Levine


Bazându-se pe descoperirile neuroștiinței și pe o bună înțelegere a funcționării sistemului psihic, Peter Levine oferă o nouă perspectivă asupra amintirilor traumatice, luând în considerare ceea ce se întâmplă la nivel corporal în trăirea traumei. Dezvoltând propria metodă de lucru, Somatic Experiencing (SE), oferă psihoterapeuților instrumente importante pentru înțelegerea și transformarea amintirilor traumatice.


Bazându-se pe descoperirile neuroștiinței și pe o bună înțelegere a funcționării sistemului psihic, Peter Levine oferă o nouă perspectivă asupra amintirilor traumatice, luând în considerare ceea ce se întâmplă la nivel corporal în trăirea traumei.

#1 - Caracteristicile amintirilor traumatice


Citind cartea putem afla caracteristicile amintirilor traumatice: „Spre deosebire de amintirile “obișnuite” (atât cele bune, cât și cele rele), care sunt mutabile și se schimbă dinamic în timp, amintirile traumatice sunt fixe și statice. Ele sunt amprente (engrame) ale experiențelor trecute copleșitoare, ale impresiilor profunde săpate în creierul, corpul și psihicul celui care suferă. Aceste amprente dure și înghețate nu suferă nici o schimbare, nici nu pot fi actualizate cu informațiile curente. “Fixitatea” amprentelor ne împiedică să ne formăm strategii noi și să extragem înțelesuri noi, Nu există un “acum” proaspăt, mereu altul, nici o curgere reală a vieții. În acest mod, trecutul trăiește în prezent.” (Peter Levine)


 #2 - Cele 2 tipuri de amintiri: explicite si implicite


Se face dinstincția între două tipuri de amintiri: explicite (conștiente) și implicite (inconștiente). Memoria implicită, cea care ne interesează în mod deosebit în terapia traumei, este afectivă și procedurală. Amintirile traumatice sunt implicite și sunt purtate în corp și în creier ca niște petice de senzații, emoții și comportamente. Acestea nu au atât forma unor povestiri sau amintiri conștiente și nu pot fi evocate în mod deliberat, cât apar sub formă de emoții, senzații și “proceduri”, adică lucruri pe care corpul le face în mod automat, ca automatisme psihologice. Dacă trauma este transpusă în automatisme procedurale, vindecarea se poate face nu atât prin tehnici verbale, ci mai degrabă accesând forța vitală înnăscută, pe care Peter Levine o numește “impulsul nostru înnăscut de a persevera și triumfa”. 

Corpul își amintește evenimentele traumatice prin codificarea în creier a senzațiilor, mișcărilor și emoțiilor care sunt asociate cu trauma. Trauma fiind inscripționată sub formă de amprente mnezice în corp, creier și minte, precum și în psihic, având efecte asupra prezentului persoanei, este necesar ca intervenția terapeutică să vizeze atât psihicul, cât și corpul persoanei.


 #3 - ‘’Renegocierea traumei’’


Peter Levine propune înlocuirea termenului de vindecare cu cel de „renegociere a traumei”. Aceasta nu presupune retrăirea pur și simplu a unei experiențe traumatice, ceea ce ar putea duce la retraumatizare, ci revizitarea graduală a diferitelor elemente senzorio-motorii ce cuprind o anumită engramă a traumei, alternând cu trăirea stării de siguranță în corp.

Plusul pe care îl aduce metoda propusă de Peter Levine este acela că poate fi folosită pentru a lucra pe traumă chiar dacă persoana nu-și amintește evenimentul care a provocat-o. Nu e nevoie să știm în mod narativ trauma pentru că ea este imprimată în corp, apare în prezent sub formă de reacții emoționale și corporale.

Autorul ilustrează metoda de lucru pe care a dezvoltat-o cu studii de caz din propria experiență profesională de 45 de ani, care ne ajută să înțelegem mai clar conceptele specifice metodei Somatic Experiencing cum sunt pendularea,  titrarea, finalizarea impulsului și renegocierea traumei. Peter Levine oferă o nouă perspectivă asupra Călătoriei eroului, persoanele cu care au lucrat trăind “transformarea amintirilor procedurale (asociate traumei) de la imobilitate și neputință la hiperexcitare și mobilizare și, în sfârșit, la triumf și control.”


Intră pe:

https://www.scoalasistemica.ro/news/formare-psihoterapie-sistemica-de-familie-si-cuplu-acreditata-cpr-1 pentru a te înscrie la cursurile noastre și certifica în consiliere sau psihoterapie sistemică de cuplu și familie.


Te așteptăm la Gamma!


Psih. Specialist Livia-Cătălina Băețică este psihoterapeut sistemic de familie si cuplu la Clinica de Psihologie Gamma și formator în cadrul Școlii Sistemice de Formare Gamma



bottom of page