Recomandare de carte la Gamma
Dansul Relațiilor – Harriet Lerner, o carte despre conectare în cuplu în momente dificile
Psihoterapeuții de cuplu recomandă această carte pentru creștere și vindecare în doi
Publicată în original acum mai bine de 20 de ani, cartea pe care o recomandăm azi deopotrivă publicului larg cât și specialiștilor, este scrisă într-un limbaj accesibil, cu o abundență de exemple edificatoare și soluții constructive pentru o comunicare emoțională sănătoasă.
Autoarea trece în revistă o varietate de relații, pornind de la cele de cuplu, la cele ale familiei extinse, dă exemple despre diverse dificultăți din relația părinte-copil, (și copil adult- părinte), dar vorbește și despre relațiile de prietenie, furnizând multe exemple personale sau din practica sa clinică.
Dr. Harriet Lerner este expert în relațiile de cuplu din SUA și a publicat mai multe cărți similare care pot fi de folos atât pentru colegii terapeuți, cât și pentru clienții acestora: Dansul furiei, Dansul Fricii, Psihologia iertării, Femei în terapie, Confesiunile unei mame imperfecte.
Ce să urmărești în carte:
Exemplele personale și practica clinică a autoarei
Varietatea de relații pornind de la cuplu părinte - copil și familia extinsă și cum pot fi optimizate
Accesează cartea aici dacă vrei să citești:
https://cdn4.libris.ro/userdocspdf/947/Dansul%20relatiilor%20-%20Harriet%20Lerner.pdf
Iată 2 elemente cheie care mi-au atras atenție în aceată carte:
#1 Comunicare și vulnerabilitate
Se pune accentul pe o comunicare autentică, sinceră, care să afirme în mod asertiv propriile trăiri, fără a leza viziunea celeilalte părți și nici fără a renunța la nevoile personale. Autoarea încurajează exprimarea vulnerabilității, punând în contra-pondere în primul rând cunoașterea limitelor personale și apoi exprimarea acestora, chiar și atunci când acestea ar putea supăra interlocutorul.
#2 Naturalețea imperfecțiunii
Am apreciat stilul jovial și cald, sincer, asumat al autoarei, care nu se poziționează într-un expert ce nu greșește niciodată, ci care folosește exemplele personale pentru a arăta naturalețea imperfecțiunii. Totodată, similară cu abordarea sistemică, este punerea în contextul cultural sau explicațiile legate de implicațiile transgeneraționale ale unei anumite atitudini și consecințele pe care o anumită abordare le poate avea într-un anumit context temporal prin comparație cu generația actuală.
Instrumentul secret al terapeutului
La final, țin să subliniez ca tehnică terapeutică utilizarea scrisorii în procesul terapeutic, ca abordare care se lucrează în mai multe sesiuni terapeutice, până când mesajul pe care cleintul dorește să îl transmită către partea „absentă” este transmis în mod funcțional, sănătos, autentic.
Dacă îți place cartea recomandată de noi, te invităm în Comunitatea Gamma pentru a cunoaște o lume plină de căldură, cunoaștere, potențial de creștere, oameni frumoși.
Intră pe:
Te așteptăm la Gamma!
Psih. Specialist Mădălina Belcescu este psihoterapeut la Clinica de Psihologie Gamma și formator în cadrul Școlii Sistemice de Formare Gamma
#psihoterapeutgamma #scoalasistemicadeformare #tehnicaterapeutica #comunicareautentică #formareinpsihoterapiesistemica
Recomandare de carte la Gamma