Recenzie de film la Gamma: Black Swan (2010)
de Psih. Specialist Raluca Ferchiu

Black Swan (2010) este o dramă, regizată de Darren Aronofsky, ce spune povestea unei balerine Nina Sayers prinse în capcana propriei pasiuni, ce se transformă în umbra ce preia controlul.
Filmul transpune, într-un mod excepțional, efectul dezechilibrului dintre lumină și întuneric, dintre conștient și inconștient, dintre calitățile personalității umane și umbra lor.
Inspirația, analiza critică și personajul principal – Nina Sayers
Black Swan a fost descris de criticii de specialitate drept o alegere pentru reflectarea confruntării cu propria umbră și își are inspirația în povestea Lebedei negre .
Nina Sayers, personajul principal al filmului, jucată de Natalie Portman, este o balerină a Operei din New York, aflată pe culmile succesului, când viața se schimbă deoarece rolul principal mult așteptat și pentru care a muncit din greu - cel al Lebedei Negre - este atribuit unei alte balerine.
Regizorul piesei își justifică alegerea spunându-i Ninei următoarea replică:
„Ești atât de obsedată de a face totul corect, dar nu te-am văzut niciodată iubindu-te.”
Această replică reflectă modul în care își pune amprenta dorința de a fi dezirabili social, de a ne pune o mască, ascunzând, odată cu ceea ce ne este dificil să iubim și să acceptăm la noi și „nestematele” din adâncul ființei noastre. Încercând să atingă perfecțiunea cu orice preț, Nina devine inconștientă de lumea ei interioară, iar asta o blochează să emane energia personajului mult dorit.
O incursiune în analiza psihologică
În clipul următor vă invit la o incursiune în explicația psihologică a filmului, ce pornește din lucrările lui Carl Jung asupra lucrului cu umbra. Un citat a reprezentativ al marelui psiholog spune că:
„Cele mai adânci drame nu sunt jucate în teatre, ci în inima oamenilor obișnuiți care trec prin viață fără a-și acorda atenție.” (Carl Jung)
În mod similar, filmul reflectă drama balerinei, a cărei umbră, scăpată de sub control ca urmare a reprimării Sinelui are efecte răvășitoare asupra propriei vieți și a celor din jurul ei.
Ce putem extrage din acest film:
#1 Lumea noastră interioară e asemeni unui balansoar între întuneric și lumină, pe care e important să ne menținem echilibrul.
#2 Lipsa conștientizării aspectelor din „darkside”, din umbră, nu duce în respectarea acelorași tipare, iar și iar, până când ajungem să le numim „soartă”
#3 Să îmbrățișăm ambele părți din noi, chiar și lucrurile pe care le disprețuim cel mai mult, este un pas crucial în dezvoltarea noastră.
Așadar, recomand atât filmul, ce transpune emoția și viața interioară a Ninei într-un mod magistral, cât și video-ul realizat de către Modern Intuition prin care metafora din spate este analizată.
Cu drag,
psih. Raluca Ferchiu
Psih. Raluca Ferchiu este psihoterapeut specialist de familie și cuplu și formator în cadrul Școlii Sistemice de Formare Gamma
Click aici pentru a afla despre cursurile noastre și pentru a te înscrie să obții o certificare în consiliere sau psihoterapie sistemică de cuplu și familie:
Te așteptăm la Gamma!