top of page

Noutăți

Curajul de a-ti scrie singur povestea

Din 1950 si pana azi populatia globala a crescut de la 2,5 mld la aprox. 8 mld de locuitori.In acelasi interval, timpul necesar parcurgerii distantei de 1000 km a crescut de la 20 de ore la 1 ora (in curand Elon Musk va reduce acest timp la 15 min). English version

Prin urmare interactiunea cu oameni din afara societatii in care crestem este tot mai abundenta. Pentru a face fata acestui stil de viata nu mai este necesar sa retinem informatii, ci sa ne adaptam cat mai repede la stilurile diferite de a rezolva probleme si la personalitati si culturi diferite, cu background paralel in cele mai multe dintre cazuri.

Stand-Up Psychology for Youth mi-a apasat tocmai pe aceste butoane.

Cred ca in lumea in care traim acum, adaptabilitatea este calitatea cea mai importanta pentru merge pe drumul „implinirii”. Adaptabilitatea in sensul tolerantei. Adica sa ma pot lasa influentata de oamenii din jurul meu si sa pot alege oamenii care ma vor influenta. Iar cand „am de ales” intre 8 miliarde de oameni, nu e chiar cel mai simplu proces. Dar Stand-Up Psychology mi-a dat niste hint-uri în directia asta. Am invatat cat de usor este sa te deschizi in fata oamenilor, daca simti ca si ei merg in aceeasi directie cu tine. Deschizandu-ne, am eliminat anumite bariere instalate de societatea in care am trait si am gustat cu pofta din aceasta imensa paleta de lut de modelat, pana am conturat operele noastre. Nu a mai iesit niciun Buonarroti, dar s-au trezit artisti noi in fiecare dintre noi.

Cand parintii mei erau tineri, le era destul de clar viitorul parcurs al vietii lor, pentru ca totul era coordonat de un sistem ce parea functional la acea vreme. Astazi ne este clar tuturor ca nu putem gasi un sistem perfect si ca trebuie să ne scriem singuri povestile nestiind alfabetul pana la capat. Avem doar cateva experiențe (totusi, mai multe decat aveau parintii nostri la varsta asta) din care am invatat cate ceva si cu aceste invataturi trebuie sa „ne lansam” in viata. Cum continuam? Asteptam sa invatam tot alfabetul si apoi incepem sa scriem? Ne folosim doar de caracterele invatate si terminam cartea de scris? Acest proiect mi-a clarificat faptul ca nu putem astepta la nesfarsit o finalizare a invatarii, la fel cum nu putem sa ne folosim doar de aceste unelte pt tot restul vietii. Solutia? Folosim ce stim si continuam sa aflam. NE ADAPTAM.

Asa am simtit zilele petrecute cu toti oamenii faini din Stand-Up. Am savurat tot ce stiam si am gustat cate putin din tot ce savurau ceilalti. Un fel de prajitura bio care se prepara pe masura ce o consumam. Si tare buna mai era!

Cu drag,

Stela Cotruta

Voluntar Gamma Institute

https://www.facebook.com/gammaprojects/





bottom of page