top of page

Noutăți

Co-creatie in cabinetul de psihoterapie - prezentare de caz



Ca psihoterapeut, cu fiecare persoana care intra in cabinet, devin parte din povestea ei de transformare. O poveste pe care o construim ca echipa, intai deslusind misterele mintii, programele sabotoare, temele si secretele transgenerationale, metodele de gestionare a emotiilor, iar apoi punand cap la cap toate aceste elemente pentru a reconstrui si rescrie o poveste, de data aceasta o poveste a puterii si a resurselor nelimitate.

Dar transformarea nu se reflecta doar in viata persoanei care vine la psihoterapie, ci si in viata psihoterapeutului. Mi-am dat seama ca, cu fiecare sedinta de psihoterapie, devin mai constienta de mine, mai prezenta in viata mea si mai conectata cu toti cei cu care impartasesc experienta de a fi psihoterapeut. Si m-am intrebat, impreuna cu colegii mei de la Gamma, ce s-ar intampla daca, asa cum ne conectam noi pentru a genera o schimbare in comunitatea de psihologi, asa s-ar conecta si clientii nostri – membri ai unei familii – si si-ar uni procesele transformatoare pentru a provoca o schimbare mult mai mare in intregul sistem familial. Asa s-a nascut ideea co-creatiei in cabinetul de psihoterapie. Si co-creatia in psihoterapie inseamna, pentru mine, sa fiu in cabinet, in aceeasi sedinta, alaturi de un alt psihoterapeut cu care simt ca imi pot pune la comun toate resursele pentru a ajuta sistemul sa se deplaseze in urmatoarea etapa din ciclul vietii de familie, intr-un mod care sa duca in acelasi timp la cresterea fiecarui membru al familiei si la manifestarea unicitatii lui.

Despre viziunea sistemica, despre schimbari si evolutie in sistemul familial, despre procese de transformare individuala si de cuplu (co-creatie in relatia de cuplu si co-creatia dintre doi psihoterapeuti in a provoca schimbarea), despre programe mentale si procese terapeutice am vorbit joi, pe 10 mai, impreuna cu colegul meu, psih. Adrian Stogrea, la European Conference of Psychiatry and Mental Health – Galatia 2018. Multumim tuturor celor prezenti acolo pentru modul in care, am simtit ca integreaza toate aceste concepte in ceva mai mare, in munca si viata lor, si pentru ca fac parte dintr-o poveste in care schimbarea este posibila.

Pentru ca da, schimbarea este posibila si scopul nu este acela de a schimba lumea dintr-o miscare, ci de a uni resursele pe care fiecare le are, astfel incat sa generam un salt in ceea ce inseamna evolutia unui sistem. Mai multe despre co-creatie in procesul transformarii si despre co-terapia sistemica de cuplu, vom vorbi la Dreamer, pe 26 mai, intr-o dupa-amiaza in care psihoterapeutii pun la comun povestile de transformare ale lor si ale celor cu care lucreaza.

Cu drag, Psihoterapeut Raluca Ferchiu Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

bottom of page