top of page

Noutăți

Stand-Up Psychology for Youth sau cum sa devii constient ca e momentul sa zbori din colivie

De cativa ani ma tot iau cu mine la tranta, imi pun tot felul de intrebari si caut raspunsuri. Cele mai multe au de-a face cu dorinta de a-mi afla identitatea, de a ma reconecta la Sine si de a-mi cunoaste scopul in viata. Unele dintre ele si-au primit raspuns, altele inca mai au de asteptat. English version

Am numit aceasta cautare de raspunsuri calatorie... o calatorie care face parte dintr-o calatorie mai mare, si anume viata. O calatorie alaturi de alte calatorii: cronologice, psihologice, personale, profesionale, individuale, familiale, etc. etc. etc. O calatorie.

Undeva in decursul acestei calatorii, m-am intrebat ce vreau sa fac cu viata mea. Iar sinele mi-a raspuns: Ia-o usor, intai e nevoie sa devii independenta. Independenta? Ce-o insemna asta? Am stat putin si am cugetat, iar primul raspuns a fost ca daca voi pleca de acasa, sigur voi fi independenta. Si am facut-o. Am plecat de acasa la facultate, am gustat din libertatea conturata in jurul faptului ca nu mai imparteam acelasi spatiu fizic cu parintii mei. Dar ma simteam ca o pasare in colivie. Si mi-am zis: Nu e suficient. Trebuie sa ma zbat sa ies de aici. Dar cum? Gata, stiu. Ma voi angaja, imi voi lua un job, voi lucra noaptea daca va fi nevoie ca sa pot merge si la cursuri. Vreau doar sa ies de aici! Si asa am facut. Exact asa cum mi-am propus. Si asa mi-am mai castigat o bucata de libertate, mi-am descuiat cu cheia banilor lacatul de la colivie. Dar n-am indraznit sa ies din ea. Stateam in colivia mea asteptand parca sa fiu chemata afara. Desi imi auzeam Sinele spunandu-mi: Da-ti voie sa iesi! , ma incapatanam sa raman acolo. Sau poate mi-era frica... sau poate nu luasem inca decizia de a face asta. Dar pentru a-mi facilita zborul, Sinele mi-a adus in drum Stand-Up Psychology, proiect organizat chiar de cei spre care tot Sinele m-a mai condus odata, facandu-mi cunoscuta... adevarata calatorie, si anume, Gamma Institute.

Si astfel, am pornit o noua calatorie. Prin activitatile organizate in cadrul proiectului am constientizat ca nu e suficient doar sa pleci de acasa sau sa iti poti purta de grija din punct de vedere financiar... ci sa si vrei sa te desprinzi de vechile obiceiuri, sa lasi acasa si convingerile si credintele nesanatoase, sa-ti pui in bagaj doar ce ai nevoie si ce te ajuta, sa prinzi curaj si sa zbori in lume, depasindu-ti limitele, zona de confort si... stima de sine care uneori se incapataneaza sa ramana la pamant.

Dintr-o alta perspectiva, participarea la acest proiect Erasmus + mi-a adus si multe alte beneficii, concretizate in cunostinte noi acumulate, abilitati dobandite, aptitudini si competente dezvoltate, majoritatea fiind dezvoltate prin intermediul co-creatiei. Un alt castig a fost reprezentat de aspectele multiculturale cu care am empatizat si cunoasterea unor tineri din alte tari.

Concluzionand, proiectul Stand-Up Psychology for Youth m-a facut sa constientizez ca este necesar sa-ti doresti sa zbori din colivie si, mai mult decat atat, sa iei o decizie in aceasta privinta, urmand calatoria sub indrumarea Sinelui.

Cu multa dorinta de zbor liber,

Ancuta Dobreanu

Voluntar Gamma Institute

https://www.facebook.com/gammaprojects/

Comments


bottom of page