top of page

Noutăți

Cel ce face ceea ce ii place

Nu va munci nici măcar o zi în toată viaţa lui…

Zilele trecute am participat si eu, la cei acusi 40 de ani ai mei, la unul din multele workshop-uri organizate de cei de la Gamma Institute. Evenimentul a avut loc la Colegiul Emil Racovita din Iasi sau, cum îl ştiam eu, „pe vremea mea”, Liceul Emil Racovită, adica L.E.R, sau dupa cum il denumeam noi - Lagarul de Exterminare Rapida.

Dar nu despre exterminare este vorba, ci despre…altceva.


Mergand pe jos spre liceu, pe aceleasi alei neschimbate de mai bine de 20 de ani, deodata m-am trezit eu, cea de acum, privindu-ma pe mine, cea de atunci. A fost halucinant, ca o calatorie in timp, ca in filmele SF in care te uiti, din film, la un film cu tine din trecut. Recunosti personajul chiar daca nu mai esti el.

Si m-am vazut, la cei 17-18 ani pe care ii aveam, cu parul meu lung si negru ca abanosul, tras pe fata ca sa par dura, cu cele 3 perechi de cercei in fiecare ureche, cu machiajul ala negru si intens pe care il purtam ca sa par mai matura, cu bocanci si MC cu lanturi (nu radeti, asa se purta atunci), cu identitatea mea confuza, cu debusolarea pe care o simteam constant in mintea mea, cu un soi de disperare ca nimic nu e cum credeam eu ca o să fie si cu intrebarea constanta despre ce va urma.

Ziua urmatoare acestei trairi, m-am dus si la Universitate, sa vad daca o vad si pe studenta de mine. Acelasi film, aceleasi stari, doar cerceii, machiajul, bocancii si MC-ul disparusera. Confuzia era tot acolo, debusolarea la fel si aceleasi întrebari: oare ce urmeaza, ce voi face dupa ce termin scoala, pot oare sa imi construiesc o viata asa cum mi-o doresc, stiu oare ce vreau, pot sa fac ce vreau sau „noi muncim, nu gandim”?

Si in toata viziunea aceasta m-am trezit gandindu-ma: oare unde as fi fost acum daca Gamma Institute ar fi existat cand eram eu in liceu, sau macar cand eram eu studenta? Oare cum ar fi fost daca debusolata de mine de atunci ar fi avut unde se duce sa afle raspunsuri la intrebarile care o chinuiau? Sau macar sa primeasca niste unelte pe care le-ar putea folosi sa-si raspunda singura? Oare cum ar fi decurs viata mea daca as fi avut oportunitatea de a primi ghidare de la un profesionist in ale mintii?


Îmi aduc aminte ca la final de liceu mama vroia „sa ma fac doctorita”, tata voia sa dau la Drept, pe mine ma tragea inima la Psihologie, desi n-aveam nicio idee cea as fi putut face pe vremea aceea cu psihologia. Si cum nu ma vedeam facand injectii sau taind oameni, iar cu psihologia „mori de foame”, am dat la Drept. Cumva n-a fost asa de rau, pentru ca a vazut totusi tata ceva in mine compatibil cu dreptul, dar…pana la urma tot la Psihologie m-am intors, dupa aproape 20 de ani.

Si cand pentru a te duce sa lucrezi cu dreptul nu te trezesti dimineata nici cu cinci alarme, dar când stii ca ai a doua zi dimineata un curs/ workshop de psihologie te trezesti înaintea ceasului…cred ca am spus tot.

Acum am raspunsul la cum ar fi fost daca.

Invariabil, oricat ne-am rataci pe drum, tot la ceea ce ne trage inima revenim. Unii mai tarziu, altii mai devreme. Doar ca exista acum si varianta de a nu te rataci deloc. Pentru ca acum Gamma exista, echipa de la Gamma iti poate da unelte sa te cunosti si sa iti gasesti raspunsuri inainte de a te rataci. Si despre asta e, în fond, vorba.


Fa ceea ce îti place, acolo unde ti-e inima, si nu vei munci o zi în toata viata ta. Iar cireasa de pe tort e ca atunci când îti urmezi chemarea, cu inima usoara, toate în jur se aliniaza si îti croiesc drumul asa cum îl vrei tu sa fie. De parca universul raspunde inimii si gândurilor tale.

Vrei ?

Vino la workshop-ul gratuit de dezvoltare personala The hero's journey, joi, de la ora 15.00 la Gamma Institute. Inscrieri aici.

Cu drag,

Roxana Cojocaru

Psihoterapeut in formare Gamma Institute

Comments


bottom of page