top of page

Noutăți

Change the story schimba vieti!


Gamma - institut de psihologie, sanatate, educatie, cercetare. Suna pe de-o parte foarte interesant, iar pe de alta parte suna poate putin “fancy”. Ce se ascunde sub numele de Gamma? Nu stiu daca mi-ar ajunge o zi sa vorbesc despre tot ce am invatat, despre mine, despre oamenii din jur, despre evenimente la care asistam zilnic si totusi ne prefacem ca nu suntem acolo, iar cand spun asta ma refer la fenomenul de bullying. Cand am intrat prima data intr-un workshop Gamma, am fost sceptica, era prima data cand participam la un workshop de dezvoltare personala, sunt genul de persoana care analizeaza tot si absoarbe toata energia posibila. Pot sa spun ca de atunci pana acum, am invatat atat de multe lucruri...nici nu stiam ca este posibil sa inveti atat de multe despre tine, despre oameni, despre sentimente, despre emotii, intr-un timp atat de scurt, cu oameni atat de speciali.

Gamma de asemenea a demarat un proiect numit “Change the Story”, proiect care as spune eu, are scopul de a schimba vieti, iar aici intervin si eu, ca voluntar; iar asta mi-a influentat mult stima de sine, in bine desigur, simt ca am un scop, ca pot inspira, ca pot face o diferenta in lume si cred cu tarie ca daca influentezi o persoana in bine, ea la randul ei va face acelasi lucru altei persoane; iar pana sa realizezi, toata lumea din jur are o particica minuscula din gandurile tale bune si pozitive. Suna foarte idealist, dar eu chiar cred asta.

Ca voluntar in acest proiect, am participat la workshopuri, acele intalniri cu un grup restrans de persoane, cu un aspect practic, iar scopul lor este de a se concentra asupra unui domeniu de interes, pentru ca la final sa avem rezultate concrete. Si avem. Unul din aceste workshopuri s-a tinut la unul din liceele din Iasi. Gasirea lui a fost putin dificila, dar ce se ascunde inauntru? Ei bine, surprinzator, arta, arta pe toti peretii, de cum intri observi picturi, iar eu m-am simtit ca o pisica intr-o camera plina cu jucarii colorate si interesante in forma de soricei si bete cu pene, asta pentru ca obisnuiam sa desenez, m-am simtit destul de inspirata. Workshopul s-a tinut la clasa a X-a, specializarea de arhitectura si design industrial, si cand ma gandesc ca vreau sa fac un curs de design interior, fiind pasionata de arhitectura, istoria arhitecturii, pare ca astrele s-au aliniat si a fost un fel de semn din partea universului. Copiii, eu fiind copil la randul meu, in niciun caz mai adult decat ei, copiii au fost speciali, puteai observa din prima privire, creativitatea, personalitatea cat si amprenta fiecaruia, in felul lor de a fi si de a se prezenta. Sunt sigura ca vor fi ambasadori extraordinari antibullying; desfasurarea workshopului in care s-a tinut un mic joculet de roluri, putin mai subtil, a dezvaluit la final cateva lucruri destul de interesante, a dezvaluit ca si ei au sentimente, emotii, simt confuzie, neajutorare, de cele mai multe aratand indiferenta. Dar ce ii deosebeste pe ei de restul copiilor de clasa a X-a din restul lumii? Faptul ca au facut un pas mic in lumea constientizarii efectelor actiunilor lor, i-a ajutat atat pe ei cat si pe noi sa realizam ca exista peste tot in lume agresori, victime si martori, iar rolul pe care alegi sa il joci este alegerea ta, este responsabilitatea ta, schimbarea care vine de la tine. Poti alege sa intrerupi oricand acest cerc vicios, desi vine intrebarea “cum?”. Cu rabdare, iubire, compasiune, intelegere, empatie si buna vointa, zic eu. Trebuie doar sa incepi, poti sa o faci oricand, chiar si acum, poti face o diferenta, nu trebuie sa fim toata viata martori pasivi. Fiind pasivi, nu ajungem nicaieri, pierdem esenta umanitatii, esenta intelegerii si a bunei functionari a unei societati a anului 2018.

Cu drag,

Madalina Pascanu

Voluntar Change the Story by Gamma Institute https://www.facebook.com/Change-the-Story-159130744760194/


bottom of page