Noutăți în cercetare: recomandarea Gamma Institute
Implicarea inteligenței artificiale în practica psihoterapiei
Specialiștii Gamma aduc în prim-plan provocările și dilemele actuale legate de integrarea inteligenței artificiale în psihoterapie. Pe măsură ce tehnologia avansează și devine tot mai prezentă în domeniul sănătății mentale, este esențial să reflectăm asupra riscurilor și limitărilor pe care le poate implica o abordare excesiv centrată pe tehnologie.
Artificial intelligence and psychotherapy: A counterpoint

Lucrare publicată în Counselling and Psychotherapy Research , 25(1) de către Derek Richards.
Articolul de față aduce în discuție aspectul precauției în utilizarea inteligenței artificiale în paralel cu psihoterapia. Autorul prezintă ideea de ”centrare pe tehnologie” ca un risc în abordările psihoterapeutice.
Sunt multe domenii în care tehnologia a adus o contribuție semnificativă, cum ar fi detectarea drogurilor sau creearea unor algoritmi pentru facilitarea unor rezultate, însă înțelegerea tratamentelor psihoterapeutice este într-un proces de evoluție. (Prasad et al., 2023). Literatura de specialitate este plină de exemple de algoritmi care dăunează grupurilor vulnerabile și marginalizate, chiar și atunci când „funcționează” (Broussard, 2018; Eubanks, 2019; O'Neil, 2016). De exemplu, cazul algoritmului de condamnare care a discriminat împotriva oamenilor de culoare și a dus la propagarea nedreptăților rasiale istorice. (Eubanks, 2019).
Un aspect extrem de important este considerat a fi implementarea caracteristicilor de siguranță și asigurarea că sistemele IA utilizate în UE sunt sigure, transparente, urmăribile, nediscriminatorii și supravegheate de oameni pentru a preveni efectele dăunătoare.(European Parliament, 2023). Se pornește de la premisa că dacă vom genera un construct artificial care dispune doar de inteligență tehnică, vom crea un potențial de aplatizare a complexității umane (social, cultural, istoric), complexitate ce reprezintă nucleul psihoterapiei.
Acest articol ridică un aspect foarte important de reflectat: cum putem să obținem un echilibru între utilizarea tehnologiei și componenta umană a psihoterapiei astfel încât să oferim asistență psihologică de calitate?
Research scris de Psih. Lavinia Stogrea, psiholog clinician autonom si psihoterapeut sistemic de cuplu si familie autonom la Clinica de Psihologie Gamma
Click aici pentru a afla despre cursurile noastre și pentru a te înscrie să obții o certificare în consiliere sau psihoterapie sistemică de cuplu și familie:
Te așteptăm la Gamma!
Referințe:
Richards, D. (2024). Artificial intelligence and psychotherapy: A counterpoint. Counselling and Psychotherapy Research, 25(1). https://doi.org/10.1002/capr.12758